юридическая компания
ПРАВОВОЙ АСПЕКT
г.Одесса ул. Дерибасовская 33, офис 15
"ПАССАЖ"

Из других стран:
+38 (048) 799-11-98;
+38 (067) 709-77-47;
+38 (096) 383-05-52;
Звонки По Украине:
тел. 0 (48) 799-11-98
тел. 0 (67) 709-77-47
тел. 0 (96) 383-05-52
С НАМИ ЗАКОН НА ВАШЕЙ СТОРОНЕ
Верховный Суд Украины обобщил судебную практику по судебным делам о признании кредитных договоров недействительными
Верховний Суд України узагальнив судову практику розгляду цивільних справ, які виникають з кредитних правовідносин


Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України обговорила узагальнення судової практики розгляду цивільних справ, які виникають з кредитних правовідносин.

Актуальність узагальнення зумовлена передусім тим, що кризовий стан світової фінансової системи, що розпочався у 2008 році, безпосередньо відобразився й на функціонуванні вітчизняної фінансової системи. Результатом цього для українських кредитно-фінансових організацій стало погіршення ліквідності в банківському секторі, швидке зростання курсу іноземної валюти, суттєве зменшення доходів населення та інші чинники. Це призвело до великої кількості судових спорів щодо виконання кредитних договорів, договорів банківського вкладу, забезпечення договірних зобов’язань, звернення стягнення на заставлене майно тощо. Значна кількість спорів стосується також договорів, укладених в іноземній валюті, й це закономірно в умовах, коли в країні активний іноземний капітал, а національні комерційні банки інтегровані в міжнародну фінансову систему.

У зв’язку з цим узагальнення судової практики розгляду цивільних справ з кредитно-банківських правовідносин є надзвичайно важливим та актуальним, оскільки судами нерідко допускаються помилки у застосуванні норм матеріального та процесуального права та не забезпечується єдність судової практики у справах цієї категорії.

В узагальненні висвітлено проблеми, що наявні у судовій практиці в питаннях щодо зміни, розірвання та визнання недійсним кредитного договору, договору банківського вкладу, поруки, звернення стягнення на майно, передане в іпотеку чи в заставу. Надано роз’яснення щодо застосування положень чинного законодавства про заборону підвищувати відсоткову ставку за кредитом в односторонньому порядку, застосування Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів», щодо стягнення сум з боржника та з поручителів, в тому числі в разі смерті боржника, виконання договірних зобов’язань під час дії в разі введення у банку тимчасової адміністрації або мораторію на задоволення вимог кредиторів, а також спірні процесуальні питання щодо юрисдикції та підсудності зазначеної категорії справ.

За результатами обговорення висновки узагальнення схвалено і прийнято рішення направити його до апеляційних судів та опублікувати витяг із узагальнення в журналі “Вісник Верховного Суду України” з метою забезпечення однакового й правильного застосування законодавства та усунення недоліків при здійсненні судочинства.
 
Rambler's Top100 Сайты Одессы Деловой портал СНГ - Бизнес в России, СНГ и за рубежом
Top.Riall.ru Яндекс цитирования УКРАИНА ПРОМЫШЛЕННАЯ: Каталог предприятий Украины, прайс-листы товаров и услуг, доска объявлений, выставки, бизнес новости Украина онлайн Поисковая Система RAGY • Удобный поиск по интернету, поисковые машины - 4 в 1, кроме того: новости, погода, статьи, форум, каталог ссылок... новости УкраиныОфициальные сайты фирм: каталог предприятий Электронный Бизнес-Каталог Spravka.ua Цены на компьютеры. Объявления Украины и России. Б И З Н Е С - И Н Ф О Р М - Каталог фирм, предприятий, товаров и услуг Украины Каталог предприятий Безкоштовний каталог сайтів Услуги для Бизнеса - Юридические, предприятия России Каталог компаний Украины http://www.magstran.com/folid.php?region=12&stran=1&kategor=54 Каталог Ресурсов Интернет Каталог HeadNet.Ru Топ100- Организация
Goon
каталог